Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще даде брифинг за медиите в 13:00

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще даде брифинг за медиите в 13:00
Коментари Харесай

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще даде брифинг за медиите в 13:00 часа във връзка със сроковете на годност на зеления документ на територията на България. Това оповестиха от Министерството на опазването на здравето. 

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че Европа трансформира периода на годност на зелените документи. Те към този момент ще важар 9 месеца. 

Така европейските цифрови Коронавирус документи за имунизация на 93 хиляди българи, чийто имунизационен курс към 1 февруари е приключен преди повече от 270 дни, няма да бъдат годни за пътешестване в Европейски Съюз. Това стана ясно в понеделник.

Причината е, че от 1 февруари 2022 година всички издадени цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, доказващи приключен имунизационен курс, ще бъдат със период на годност 270 дни от датата на последната сложена доза. Сертификатите за сложена бустерна доза не са лимитирани от Европейска комисия със период на годност.

Посоченото условие се ползва единствено при пътешестване на територията на Европейски Съюз, прецизираха от Здравното министерство. 

На този стадий в България зеленият документ за имунизиране и преболедуване с COVID-19 важат една година. Зеленият документ, който се издава на хора с потвърдено количество антитела важи 3 месеца. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР